Blogglistenhits

søndag 2. februar 2020

Boogie boogie!

Dette er en liten aktivitet som vi kan gjøre en gang vi tenker at nå trenger elevene å bevege seg litt, og kanskje kan vi ha godt av å bare le litt sammen? Læreren leder det hele, og det tar mindre enn ti minutter å gjøre en runde Boogie boogie. Her er et viktig mål at vi bare vil skape litt god stemning, men vi ønsker også at elevene ved hjelp av den litt tøysete sangen senere skal huske fem ulike undergrupper eller deltema eller hva det nå er.Vi er mange som synes det er deilig å få beveget seg litt når vi har sittet stille en stund, og elever er ikke noe unntak.Lærerens forberedelser


 • Tema: Ikke annet enn at vi har et tema som kan deles i fem undergrupper. For eksempel at vi for tiden arbeider med temaet næringsstoffer, som vi deler inn i:
  • Karbohydrater
  • Fett
  • Proteiner
  • Vitaminer
  • Mineraler og sporstoffer 

 • Må kunne sangen: Og læreren må kunne barnesangen "Boogie boogie" - men både lærer og elever kan den sikkert fra før. Du finner den kanskje i en barnesangbok hjemme, eller det er lett å finne teksten på nettet, for eksempel her. Læreren må også kunne de enkle bevegelsene som hører med, og de kan du for eksempel se på en youtube-video her.Slik gjør du:


 • Læreren forklarer: 
"Sist jobbet vi jo litt med de ulike næringsstoffene. Så nå tenkte jeg vi skal ta en liten sang sammen - samtidig som vi putter inn de fem undergruppene av næringsstoffer inn i teksten. Kanskje det blir lettere for dere å huske på alle fem senere? 

De fleste av dere har sikkert sunget barnesangen "Boogie boogie"? Men det er kanskje lurt med en liten repetisjon, så bli med meg på førsteverset:....(Læreren synger og viser, antagelig sammen med  de fleste av elevene)

Nå skal vi bytte ut de sentrale ordene i de forskjellige versene med navnet på de fem gruppene av næringsstoffene. "Høyrehånda" blir til KARBOHYDRATER, så da "skriver" vi det på armen her (alle liksom-skriver med pekefingeren, slik læreren gjør). "Venstrehånda" i andre vers blir til FETT ... sånn! "Høyrefoten" i tredje vers blir PROTEINER..., "venstrefoten" i fjerde vers blir VITAMINER ..., og til slutt femte vers hvor "hodet" blir til MINERALER OG SPORSTOFFER.

Ok, er alle klare?"
Hva oppnår vi med en runde Boogie boogie?


Dette er ingen revolusjonerende og superanvendelig arbeidsmåte, men rett og slett et lite "friminutt" - en litt uhøytidelig aktivitet som kan skape god stemning:
 • Vi gjør noe gøy og overraskende sammen
 • Elevene får bevege på seg
 • Noen elever vil synes det er nyttig å tenke tilbake til denne sangen når de skal huske undergruppene av næringsstoffer senere. Ofte kan overraskende opplevelser som dette - for denne sangen bruker vi  nok for en gangs skyld - gjøre inntrykk, slik at elevene faktisk husker de fem undergruppene etterpå.

Fortell oss gjerne hvordan det gikk - og lykke til!


Vi vil takke psykologi- og kroppsøvingslærer Lise Skarbøvik ved Stavanger Katedralskole, som fortalte oss om denne arbeidsmåten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar