Blogglistenhits

søndag 28. november 2021

Desember-tips nr 1

Engasjerende naturfag-bloggen har det vært ganske stille gjennom store deler av pandemien. Både fordi vi har tenkt at lærere har hatt mer enn nok annet å tenke på enn nye arbeidsmåter, og fordi vi det siste året har brukt ganske mye tid på å skrive den nye utgaven av Engasjerende naturfag-boka. Nå ser det ut til at den nye boka vil komme ut i januar/februar, og det gleder vi oss over! Framover har vi lyst til å bruke bloggen litt mer, og starter opp med en runde med Desember-tips. Enkle aktiviteter, som kan skape litt variasjon, med bevegelse - eller det å gjøre noe litt uventet i klasserommet. Vi ser for oss ett tips i uka nå i desember, og henter opp aktuelle aktiviteter eller arbeidsmåter som vi har presentert tidligere her på på bloggen. Kanskje noe kan være aktuelt for deg?


Desember-tips nr 1: Bøtte-kviss


Denne arbeidsmåtene er en litt uhøytidelig lagkonkurranse, hvor elevene får kaste blink på papirkurven dersom de svarer rett. Vi husker at en lærer kontaktet oss etter av vi publiserte dette innlegget for noen år siden. Han hadde prøvd ut Bøtte-kviss i en klasse, og fortalte at ryktene spredte seg over hele skolen, og at stadig nye klasser spurte om de ikke kunne få prøve dette. Det ble mye Bøtte-kviss på den skolen den uka, og kanskje kan denne arbeidsmåten passe godt for litt oppsummering nå i desember?

Les om hvordan du gjør denne arbeidsmåten HER.

I Bøtte-kviss får alle elevene komme seg opp av stolene og bevege på seg. Nye elever kan få "skinne" litt i timen - de som er gode til å kaste, eller de som er modige og tør å ta sjansen på stor kaste-avstand. Men det er viktig å beholde ro og struktur - Bøtte-kviss skal tross alt være være en ramme for å svare på faglige spørsmål. Samtidig kan det å gi rom for aktiviteter som dette, gjøre at flere elever finne seg til rette i naturfagstimen og trives bedre med faget. Og det er ikke lite, i et fag som mange elever synes er tungt og kjedelig!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar