Blogglistenhits

søndag 30. desember 2018

Oppstart etter jul: Heia oss!

Er du interessert i en artig liten oppstartsaktivitet til den første naturfagstimen etter juleferien? Som skaper både motivasjon og mestringsfølelse hos elevene, og som ikke krever noen forberedelser for læreren? 

Da kan du prøve denne, som vi har kalt "Heia oss!". Det er rett og slett en måte å feire det vi har lært på, og vi lar elevene helt konkret se at de har lært noe i løpet av det første halvåret med naturfag.


Dette gjør du:

  • "Gi meg ett ord som dere kan mer om nå, enn før dere begynte med naturfag i høst!" Læreren står ved tavla, og er klar til å skrive ned. I eksemplet på bildet, ble det første ordet VANN. 
  • Læreren ber om flere ord, men elevene får vite at det neste ordet må begynne med den siste bokstaven i det forrige ordet. Og så videre. Etter VANN, fikk vi her altså NØYTRONER.
  • Slik fortsetter det. Læreren noterer ordene etter hverandre, og lar det bli en slags "slange" som vokser seg oppover og nedover og rundtomkring.
  • En slik runde med "Heia oss!" trenger ikke å ta mer enn ett kvarters tid. 

Fram og tilbake, opp og ned, på kryss eller tvers - eller i ett eller annet tilfeldig mønster.


Noen erfaringer med "Heia oss!"

Det blir ofte god stemning når vi starter opp på denne måten. Etter hvert skjønner elevene også at de må lete litt etter ord som ikke bare slutter på n eller r, fordi de ikke klarer å komme på enda flere ord som begynner med disse bokstavene.

Klassen er også avhengig av hverandre i denne arbeidsmåtene, for det er ikke bare lett å hele tiden komme på nye fagord som begynner på riktig bokstav. Og det er ofte slik at det ikke er de faglig sterkeste elevene som hele tiden har nye forslag til ord, men at nye elever er kjappe og kreative i denne settingen.

Ofte avslutter klassen med en følelse av at vi har faktisk lært en del i løpet av dette første halvåret. Dette kan jo også læreren støtte opp om: "Se så mye dere kan!" Mange elever sier at de føler seg seg litt stolte av seg selv, og vi tenker at dette er et godt utgangspunkt for videre arbeid i det nye året. Så "Heia oss!", rett og slett!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar