Blogglistenhits

onsdag 2. mars 2016

Å aktivere førkunnskap: Ett minutts stillhet - hva vet jeg fra før?

Hvordan få flere elever til å snakke fag i naturfagstimen? Mange elever tør ikke å si noe i plenum, og synes det er spesielt krevende å skulle presentere noe foran hele klassen. Hvordan kan vi hjelpe elevene til å føle seg tryggere på å være muntlig aktive i naturfag? Her kan det være lurt å stadig la de øve seg i par eller små grupper, og la det være tydelig hva de skal si noe om – gjerne på kort tid. Det finnes mange muligheter! Små skritt som «Ett minutts stillhet…» kan gi gode mestringserfaringer, og gjøre at elevene etter hvert blir tryggere på å uttrykke seg faglig – både muntlig og skriftlig.

Ett minutts stillhet betyr at det skal være helt stille mens elevene tenker seg om.Dette gjør dere: Elevene får ett minutt til å tenke for seg selv, for eksempel «Hva vet du – eller tror du at du vet – om kloning?». Elevene tenker og noterer, og deler raskt med en nabo etterpå. 

Poenget er at elevene skal bli klar over hva de vet – eller tror de vet – fra før, ikke at de skal vite så mye som mulig. Dette sier læreren tydelig fra om på forhånd. Elevene blir mer klar over hva de tror de vet, og de får øvd seg litt på å uttrykke seg faglig med egne ord.

Et annet eksempel fra naturfag Vg1 kan være: «Hvor mange grupper av næringsstoffer som mennesker trenger, kan du huske? Lag en liste.»

Det er ikke nødvendig med noen felles oppsummering her. Vi oppnår at elevene begynner å tenke seg inn i et tema, og dermed kan være mer klare for et lærerforedrag, for eksempel.

Ett minutts stillhet... er et eksempel på muntlig trening i en liten setting.


Små pedagogiske grep som «Ett minutts stillhet…» kan være nyttige å ha i verktøykassa for en lærer. Så er det viktig å huske på at det er lærerens tydelighet som gjør at slike små grep kan fungere slik de er ment. Ett minutts stillhet betyr at elevene skal være stille i ett minutt, og elevene begynner å snakke med naboen NÅ – og har kanskje bare ett minutt på seg før læreren sier fra. 

Foto: Eirik Halvorsen - www.eirikhalvorsen.com


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar