Blogglistenhits

onsdag 28. desember 2016

Vareopptelling m/bokpremie 2: Kan repetisjon eller oppsummering også være litt gøy, rett og slett?

Det finnes utallige arbeidsmåter eller pedagogiske grep vi som lærere kan bruke når det er tid for å oppsummere noe eller repetere – for eksempel underveis i et tema, som oppstart på dagens dobbelttime eller på et nytt tema, før et lærerforedrag, eller før en prøve.En raskt opptelling blant våre blogginnlegg forteller at vi har presentert 21 grep som passer når vi skal repetere eller oppsummere. Her er noen av dem:

  • LevelUp! - oppgavearbeid i en morsom innpakning
  • Påstander - å lage egne påstander og vurdere andres
  • Bøttekviss - en gjettelek hvor elevene også må kaste på blink
  • 1,2,3,4,5-quiz - helt "udigital" quiz, hvor elevene gir svarsignaler med armer og hender
  • Spisebrikke - et slags laminert tankekart, som kan brukes til litt av hvert
  • Plakater i en fei - her må elevene tenke, diskutere og presentere - og skynde seg.
  • Memory - to og to elever samler stikk av sammenhørende kort med fagbegreper og forklaringer

Pedagogiske grep som dette kan være gode alternativer til å gjøre mer standart oppsummerings-oppgaver og finne svaret i boka, skrive et sammendrag etc. Når fagstoffet puttes inn i litt lekpregede aktiviteter som dette, kan læreren plutselig oppleve at elevene gjerne forbereder seg. For dette er det engasjerende å være med på! Aktiviteter som dette skaper variasjon - som svært mange elever etterspør - og hyggelige fellesopplevelser.

Bokpremie

Vårt tips for teoriundervisningen på nyåret, basert på egne erfaringer og tilbakemeldinger fra mange lærere: Test noen av disse pedagogiske grepene! Kanskje vil du bli overrasket over at elevene plutselig forbereder seg til oppsummering, for spillpregede aktiviteter og eventuelt litt kamp mot klokka skaper en utrolig fokusert og engasjert stemning i klasserommet. Spill er nemlig gøy, og kan fint kombineres med faglig arbeid.

Vi ønsker å høre hvilke av disse pedagogiske grepene DU kan tenke deg å prøve. Fortell kort om dette i en kommentar under blogglenken til dette innlegget på Engasjerende naturfag-siden på facebook, og du er med i trekningen av en Engasjerende naturfag-bok. Trekning blir 2 januar, så følg med på facebook-siden vår!

6. juledag kl 18 kommer det et tredje vareopptellingsinnlegg fra oss - med den siste muligheten til å vinne bok i år!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar