Blogglistenhits

søndag 30. oktober 2022

Har ukonsentrerte elever blitt et større problem enn før? Dagens tips er "Detektiv".

Vårt forrige tips var det velkjente arbeidsmåten Bingo, og denne uka kommer vi med et nytt tips: Detektiv! Flere lærere har fortalt oss at de strever med ukonsentrerte elever for tiden. Elevene strever med å holde oppmerksomheten over tid, og det er krevende å være i det litt tunge og kjedelige. Noen må stadig ta en tur på toalettet, og kommer kanskje heller ikke tilbake til timen. Er det kanskje flere av disse elevene nå enn tidligere, altså før koronaperioden? 

Det har jo vært krevende å være elev disse siste årene, med en lang og uforutsigbare korona-periode, og med en lærerstreik nå i høst, som også rammet en del elever. Det ville ikke være rart om denne perioden har påvirket en del elever.


Vårt tips: Prøv elevaktive arbeidsmåter!

Som alltid er vårt tips å ta i bruk elevaktive arbeidsmåter. Vi tror faktisk på at elevaktive arbeidsmåter kan skape en hel haug av positive effekter når de tas i bruk i klasserommet, for dette har vi erfart selv i mange ulike klasser. Og hvis du har mange elever som har vanskelig for å holde konsentrasjonen, vil vi nettopp foreslå at du har noen elevaktive arbeidsmåter på lur. Når du merker at elevene begynner å gå litt lei eller falle litt ut - DA bryter du av og går over til en av arbeidsmåtene, for eksempel Detektiv som vi har beskrevet nedenfor. Slik vil du skape et skifte i det som skjer, kanskje elevene får arbeide på en annerledes måte. Vår erfaring er at de elevaktive arbeidsmåtene oppleves som engasjerende for elever generelt, og at det er vanskelig å melde seg ut av det som foregår. Det kan også bli lettere å klare å være i det mer tyngre faglige arbeidet når du vet at du skal gjøre noe helt annet etterpå.

Og så kan du jo følge opp neste time med å hinte om en ny elevaktiv arbeidsmåte, for eksempel slik: "Nå skal vi først bruke første halvparten av timen på temaet x, som jeg vet at dere synes er litt krevende. Men hvis dere jobber bra med dette, skal vi gjøre noe helt annerledes etterpå. Dere skal nemlig få LAGE noe!" Mange elever vil bli inspirert til ny innsats når de vet at de skal gjøre noe helt annet etterpå eller en annen dag.

Dagens tips: Detektiv 

Idag foreslår vi å prøve arbeidsmåten Detektiv, som vi tidligere har beskrevet HER. Elevene får teste seg selv på en uhøytidelig og spill-aktig måte, og vår erfaring er at mange elever elsker dette. Det kan også være godt å komme seg ut av "sitte ved pulten"-rollen. 

Lykke til!


                      Forberedelser til arbeidsmåten Detektiv


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar