Blogglistenhits

mandag 13. august 2018

Nytt skoleår - nye muligheter! 1. Arbeidsmåter inn i framdriftsplanen


Vi har alle vært der...


Hvordan skape varige endringer i egen undervisning? Som lærere har vi vel alle opplevd at det er lett å falle tilbake til gamle mønstre i teoriundervisningen. Vi tester ut noe nytt, kanskje etter å ha vært på et kurs eller funnet noe artig på nettet. Så «glemmer» vi det litt etter hvert, og fortsetter med «business as usual». Mange lærere har fortalt oss at de opplever det som vanskelig å skape reell endring over tid i egen undervisningspraksis. De forteller at det er lett å falle tilbake til altfor mye «læreren snakker», i kombinasjon med ulike typer oppgavearbeid - på papir eller nett.

Det er lett å forstå at det blir slik, ikke minst fordi lærere har travle arbeidsdager og det kan være krevende å også finne tid til ekstra innsats for å endre egen praksis. Basert på vår egen erfaring som naturfaglærere i videregående skole har vi imidlertid noen tips som har funket for oss selv. Dette vil vi ta for oss i denne lille serien. Og utgangspunktet er selvfølgelig at man ønsker å skape en varig endring i egen praksis!


Ikke noe galt med at læreren viser og forklarer, men for dem som ønsker seg mer variasjon i undervisningen,
kan dette kombineres med mye annet!



Tips nr 1: Arbeidsmåter inn i framdriftsplanen!






I framdriftsplanen som vi jevnlig lager – både for oss selv og elevene – , er vi litt detaljerte. Sammen med tema, sider i en lærebok, digitale kilder osv deler vi opp i enkeltdager, og vi setter inn «arbeidsmåter» i en egen kolonne. Der står det både lærerforedrag, lab, demonstrasjoner, men også Parsjekk, LevelUp! og Å legge et puslespill. Dette gjør vi for å minne oss minne oss på arbeidsmåtene. Vi ønsker at disse skal inngå i timene, og vi sørger altså for stadige påminnelser underveis. Forslagene er selvfølgelig ikke bindende. Det kan jo for eksempel være gode grunner til at den påtenkte LevelUp!’en må gå ut denne gangen.


Neste innlegg kommer onsdag 15. august. Her gir vi tips om de første timene av skoleåret - altså før ting har satt seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar