Blogglistenhits

søndag 29. mai 2016

Vil du bli med å lær'?

Vil du bli med å lær'? er en gjettelek som bygger på TV2’s «Vil du bli millionær?», et konsept som er godt kjent for mange elever, både fra tv og brettspill. Vi presenterte den på fb-siden i januar som Vil du bli helt sjef?, men har endret navnet til det bedre, synes vi, etter forslag fra en kanskje litt trøndersk-inspirert lærer.
Et slikt oppsett lages enkelt i PowerPoint

Dette gjør du: 


Klassen deles inn i tre lag. En elev fra lag 1 kommer fram og setter seg i "the hot seat". Den første oppgaven vises på Powerpoint, og leses opp av læreren. Eleven får litt tenketid, mens en frivillig elev spiller vente-musikken fra «Vil du bli millionær» fra youtube.

Hvis eleven strever med å svare, kan han eller hun velge et hjelpemiddel. Det finnes tre hjelpemidler, men hvert lag får bare lov til å bruke hver av dem én gang i løpet av hele gjetteleken:
  1. Eleven kan spørre laget om hjelp. Da leser læreren opp svaralternativene, og elevene på gruppa rekker opp hånden til det de mener er riktig svar. Eleven kan velge å høre på gruppa eller velge eget svaralternativ.
  2. Eleven kan ringe en venn, og gjør dette der og da foran klassen, gjerne til en medelev i klasserommet. Elevene leser opp oppgaven og svaralternativene for å få hjelp til å velge. Imidlertid kan de ikke vite om vennen svarer riktig, og må selv avgjøre om de tror forslaget er riktig.
  3. Eleven kan be læreren om å fjerne to svaralternativ, slik at det bare er to igjen å velge mellom.

Læreren kan gjøre som på tv, og si for eksempel "Er svaret avgitt? Er det ditt endelig svar?". Hvis riktig svar, får laget ett poeng.
Så kommer en elev fra lag 2 fram, og så videre.
Det må være nok spørsmål til at alle elever skal få én oppgave. Dersom det blir ulikt antall elever på lagene, kan det hende at en elev må få to oppgaver for at det skal gå opp.

Eksempel på et spørsmål for en kjemiklasse på videregående skole

Kanskje er det akkurat dette med musikken som gjør at elevene elsker denne gjetteleken! Et enkelt grep som skaper en spesiell stemning i klasserommet. Litt som Finn en guru, hvis noen husker denne – hvor musikk og en litt annerledes setting plutselig gjør fagsnakking og -lytting lystbetont.

Ekstra morsomt blir når noen skal ringe en venn. Da ringer de en i klasserommet, men hvem? Og kan den personen hjelpe med riktig svar?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar