Dette bildet bør modereres, og da tenker vi på selve rammene for en læringsaktivitet i klasserommet. Altså på hvordan det hele er organisert og planlagt på forhånd fra lærerens side. Det er dette som vi kaller "elevaktive arbeidsmåter" eller "pedagogiske grep", strukturer som kan fylles med ulikt faglig innhold. Selv bruker vi slike rammer om og om igjen, gjerne skoleår etter skoleår eller i parallelle klasser. Når det som skjer i stor grad er basert på elevenes aktivitet, og ikke lærerens, vil det som skjer, bli svært forskjellig fra gang til gang, og oppleves som friskt og "nytt" av elevene.
Det at rammene for en aktivitet er utprøvd og erfart av læreren, bidrar til at læreren vet mye om fallgruvene underveis og kan organisere det hele bedre enn forrige gang. Dette kan komme elevene til gode ved at en læringsaktivitet får en tydeligere struktur og bedre framdrift. For ikke snakke om at oppgavearkene kan brukes om igjen!
Litt mer konkret:
Gjenbruk av oppgaveark
Til mange av de pedagogiske grepene som vi presenterer, må læreren lage oppgaveark, eventuelt instruksjoner på en PowerPoint-fil. For eksempel til gjettelekene Bingo, 1,2,3,4,5quiz og Formeldrill, eller til Nytt perspektiv, Finn en guru eller Kreative produkter.
Det tar nok litt tid å lage hvert av disse oppgavearkene, og derfor er det så bra at vi kan bruke de om og om igjen - i andre klasser eller i et nytt skoleår. Her er det gjenbruk som gjelder! Når det som foregår er basert på elevenes egen aktivitet, har ikke de noe forhold til at denne memoryen også ble brukt i parallellklassen. Som lærere lager vi noe nytt i år, og noe annet nytt til neste år. Etter hvert sitter vi med mapper fulle av ferdige ark på pc'en. Disse kopierer vi opp ved behov, eller vi endrer på noe før vi bruker det på nytt.
Ekstra lurt er det å samarbeide med andre lærere. Du får bingo-arkene som en kollega laget, mens du selv kan bidra med et Finn en guru-ark til neste tema i faget. På noen skoler samarbeider naturfaglærere systematisk rundt sånt - det er lurt!
Oppgaveark og og instruksjoner egner seg godt til gjenbruk! |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar