Blogglistenhits

søndag 10. mars 2019

Gjøre noe gøy? Jada!

Dette spørsmålet får vel alle lærere av og til: "Lærer, kan vi gjøre noe gøy i timene i morra?" Fordi det er fredag..., eller fordi det er tirsdag... - eller fordi det snart er ferie. Her kan grunnene både være mange og fantasifulle.

Og kanskje møter vi gjerne elevene på dette. Vi kan gjerne gjøre noe gøy i morra eller siste dag før ferien. Samtidig vil vi vise dem at vi kan gjøre noe gøy som også er faglig arbeid. For eksempel kan det kanskje passe med en oppsummering av det vi har arbeidet med, og da har vi flere strukturerte gjetteleker å foreslå - som elevene pleier å elske.LevelUp! 


Se lenke her om den gangen elevene ble så engasjert i oppgavearbeid - som LevelUp! jo egentlig er - at de ikke ville stoppe da timen var slutt. Oppgavearbeid i engasjerende innpakning, med andre ord!

Oppgaveark på tre ulike nivåer i LevelUp!Bøttekviss


Se lenke her om Bøttekviss, som kan fungere spesielt godt for de elevene som strever litt med å sitte stille. Det faglige er uansett i sentrum, men nye elever kan få "skinne" litt i timen.


I Bøttekviss får elevene kaste på blink - men bare hvis de kan svare riktig på det faglige spørsmålet først. 
Finn en guru


Denne gjetteleken (se lenke her) har spredd seg på mange skoler - og til mange ulike fag. Det dreier seg om faglig arbeid i kombinasjon med både bevegelse og musikk. Litt intrikat er denne arbeidsmåten, så vi er imponert over at mange lærere har kastet seg over den. Men for mange lærere og klasser blir den tatt fram om og omigjen!


Finn en guru i miniversjon - i praksis bruker vi ofte hele klasserommet.
Gøy OG faglig!


Mange elever tror at hvis vi skal gjøre noe gøy må det være noe helt annet enn fag - se en film uten relevans til faget, rusle en tur i sola, bare slappe av, osv. Så er det opp til oss lærere å vise dem at vi kan kombinere gøy og fag i teoriundervisningen. I disse gjettelekene blir elevene engasjert i det som foregår, glemmer tiden og koser seg. At de også har jobbet intensivt med å svare på faglige spørsmål, er plutselig ikke noe problem lenger. 

Prøv du også, da vel!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar