Blogglistenhits

søndag 30. august 2020

Hvordan skape endringer i egen praksis: 5. Prøv å "lande" ting helt!

Nå er det august. Snart begynner det nye skoleåret, med nye klasser, kanskje nye fag - og nye muligheter. Kanskje er det iår at du virkelig skal prøve deg på nye arbeidsmåter i klasserommet? Det er nemlig mulig å ønske seg endring - gjøre det - og fortsette å gjøre det. Men det er nok lurt å være litt bevisst på at man forsøker å endre på noe, for da kan vi også gjøre noen lure grep slik at forandringene vi ønsker skal bli mer varige.

Fagfornyelsen er her også, og læreplanene legger til rette for en tydelig mer aktiv elevrolle enn før. Kanskje dette kan være et ekstra push til å snuse på nye arbeidsmåter denne høsten?



Tidligere innlegg i serien


Tidligere i august begynte vi med vår nye serie: Hvordan kan vi endre egen praksis? Du finner det første innlegget HER.

Der skriver vi om at det ofte er tre ting som skal til for å skape varige endringer:

1. Bevisstgjøring - hvorfor ønsker jeg å endre på egen praksis?
2. Lag nye strategier - enkle og konkrete grep som vil hjelpe deg
3. Øve og øve!

Videre i denne serien tar vi for oss noen nyttige strategier - de enkle og konkrete grepene som vil hjelpe deg til å skape varige endringer i egen undervisningspraksis.

Tidligere nyttige strategier i serien:
  • Finn en venn! - du finner innlegget HER
  • Sett deg realistiske mål - og lag en synlig liste over veien du går! - du finner innlegget HER
  • Involver elevene! - du finner innlegget HER
  • Etterspør tid hos lederen din! - du finner innlegget HER



Nyttig strategi 5: Prøv å "lande" ting helt!



Lærere har mange ting de skal holde styr på, og kan ha en krevende hverdag. Å planlegge timer og arbeidsmåter er bare EN av mange ting som må gjøres. Heldigvis kan noen små grep bidra til at arbeidsmåter blir lettere å gjennomføre. (Bildet er tatt av Theodor Moise fra Pixabay)


Det er så lett å strekke seg for langt. Kanskje særlig når man er ung og nyutdannet, og kanskje er full av planer og visjoner om de gode timene man ønsker å skape for elevene. Du står på og bruker gjerne av fritiden din, og synes det er verdt det når alt ble så bra som du ønsket deg. Men dette er lite bærekraftig i lengden, og da er det mange som finner ut at de må fire på krava ved å la være å lage timene de egentlig ønsker å lage.

Heldigvis finnes det muligheter for å fortsette - uten å stadig strekke seg for langt, nemlig ved å "lande" ting helt etter at du har brukt en arbeidsmåte eller laget et helt opplegg for et tema. Da blir det nemlig mye lettere å bruke dette omigjen senere - på et nytt tema, i en annen klasse eller i et annet skoleår. For eksempel:

  • Når du har gjort en arbeidsmåte - ta en rask runde for deg selv: Hva fungerte bra med denne arbeidsmåten? Hva kan jeg gjøre slik at dette blir mindre arbeidskrevende - eller bare smartere - neste gang? Et par korte setninger som du oppbevarer slik at du vil se dem neste gang du skal prøve arbeidsmåten, kan for eksempel hindre deg i å gjøre den samme feilen om igjen. Et lurt innspill fra en elev etterpå ga deg også en aha-opplevelse som du noterer før du glemmer den. 
  • Mapper. Alt du lager av ark og opplegg bør du oppbevare i oversiktelige mapper på pc'en, slik at du vet hvor alt er og ikke må bruke tid på å skrive noe omigjen eller må prøve å huske hvem du fikk det arket av for noen måneder siden. Noe bruker du omigjen, og annet ønsker du å endre på før du bruker det på nytt.
  • Kan du laminere noe? Dette kan være ulike kort, bingobrett eller annet. Det tar litt tid å gjøre selve lamineringen, men det vil spare deg for en masse tid senere, når du bare kan finne fram sakene og gå til klasserommet. 
  • Oppbevare ting du trenger i en ferdig boks. På noen skoler samarbeider lærere i samme fag om å lage permanente bokser hvor alt de trenger for å gjøre en arbeidsmåte ligger klart. Når man har brukt boksen, sjekker man nøye at alt er på plass for neste bruker. Da trenger man litt ekstra hylleplass.




Hva har vært viktig for DEG?


Mange lærere arbeider konstant med å utvikle egen undervisningspraksis, og vi er sikre på at mange av dere vet mye om dette. Kanskje kan dine erfaringer være nyttige for andre, så del gjerne erfaringer i kommentarfeltet!

Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar