Blogglistenhits

søndag 20. mars 2016

Å tenke omvendt med Jeopardy

Elever er vant til å finne svar på lærerens spørsmål, og det kan være morsomt å snu saken på hodet og si: Hvilket spørsmål passer til dette svaret? Elevene må uansett kjenne den faglige sammenhengen for å foreslå riktig spørsmål. Mange elever synes det er forfriskende å måtte tenke omvendt!

Jeopardy er hentet fra årets julekalender på vår facebook-side Engasjerende naturfag. Nå legger vi denne arbeidsmåten her på bloggen også, slik at den er lettere å finne. Vi tenker oss at Jeopardy passer for mange ulike årstrinn, og også for andre fag.
Jeopardy kan være en fin avveksling fra å svare på spørsmål - og mange elever synes det er moro å tenke omvendt.

Elever sitter sammen i par, eller kan arbeide på egen hånd. Læreren leser opp ett og ett svar fra lista si, mens elevene tenker seg om og noterer ned sitt forslag til spørsmål. Underveis kan det være en ide å bruke litt bakgrunnsmusikk, slik at det ikke blir for stille. 

For unngå fristelsen til å gi seg selv ekstrapoeng, kan det være lurt at elevene bytter svarark eller retter for hverandre i den felles gjennomgangen etterpå.
En runde med Jeopardy kan fint gjøres på 20 minutter, så dette trenger ikke å være noen omfattende sak. Læreren kan også la elevene levere inn noen spørsmål/svar hver på forhånd. Disse klippes opp i strimler, med ett svar og tilhørende svar på en strimmel, og læreren trekker dem i tilfeldig rekkefølge. Det gjør ikke noe om det dukker opp flere like spørsmål - da blir det bare etter hvert enda flere elever som kan spørsmålet til akkurat det svaret!
Jeopardy kan gjøres på ulike måter. En litt annen versjon skrev vi for noen år tilbake til Naturfagsenterets nettsider, se her.

Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar